Stora Facebooknyheter – Connect dödas, nya OpenGraph etc

Under Facebooks F8-konferens igår i San Fransisco meddelade VD Mark Zuckerberg att Facebook Connect kommer försvinna, för att ersättas av Open Graph som är i stånd att snart lanseras, tillsammans med en rad förändringar och nyheter med potential att sätta maktbalansen på sociala webben i gungning.

Genom Open Graph siktar man på att standardisera interaktionen mellan Facebook och tredjeparter med det nya protokollet som enkelt sammanfattat innebär att det går att skapa Facebook Pages var som helst på nätet, t ex på helt fristående sajter/domäner, istället för bara inne i själva Facebook. Mer om det nedan. Samtidigt lanserar man ”Like”-funktionen publikt och brett, och nya paradigmen verkar vara att bli auktoritet i användarverifiering.

På grund av den nya riktningen så ämnar man därför döda åtminstone namnet Facebook Connect, men det är fortfarande osäkert om man helt kommer ersätta funktionen med något annat eller bara kalla den något annat under Open Graph-paraplynamnet. Med tanke på att 100 miljoner användare började använda Connect på bara 15 månader lär man se till att det blir en smooth övergång – kan man hoppas.

Vad är Open Graph?

Det är ett API, en slags regeluppsättning för hur olika program eller sajter kan kommunicera med andra och dela information sinsemellan, som ger vilken webbsida som helst alla funktioner som en Facebook Page idag har. Allt från att låta besökare bli fans, publicera i deras flöden, visas på profiler, ha chatboxar, kommentars-walls, vara sökbara i Facebook osv. Man utannonserade sina planer på detta i höstas, men nu verkar det stå för dörren med början under Q2.

connect identity Stora Facebooknyheter  Connect dödas, nya OpenGraph etc teknik sociala medier debatt allman info

Open Graph

Basically, the Open Graph API is a way for Facebook to allow other companies, sites, services, etc to interact with Facebook without having to create a dedicated Facebook Page. – Techcrunch

Namnet ”graph” kan vara svårt att greppa om man inte känner till deras interna tugg, men man kallar de olika kopplingarna man har som användare – exempelvis ens vännerlista är en ”friends graph” och sånt man gillat eller blivit fan av är en ”likes graph” – och som tillsammans utgör en användares ”sociala diagram”. Ber om ursäkt för den skitnödiga svenska översättningen, men det är det närmsta jag kan komma. icon smile Stora Facebooknyheter  Connect dödas, nya OpenGraph etc teknik sociala medier debatt allman info

Och det är alltså grunden i protokollet att öppna upp all denna information så att de kan korsköras med externa sajter och tjänster helt strömlinjeformat. Som exempel så släpptes Microsoft igår samtidigt Docs.com som är en slags onlineversion av Office som är integrerad med Facebook så att man kan dela dokument med sina vänner och samarbeta på dom.

Hur många som önskedrömt om att kunna få dela powerpointar med sina Facebookvänner låter jag vara osagt, men gissningsvis kommer det intressantare saker framöver.

Deras andra exempel var den amerikanska (för övrigt helt briljanta, men för omvärlden stängda) webradiotjänsten Pandora som fungerar som så att man för varje låt man hör kan välja om man gillar eller ogillar den, och på så vis lär sig och skapar ett helt unikt musikflöde för just dig (snälla Spotify, rippa det där!). Och nu så kan man då ”gilla” olika artister via Facebook och omvänt, det blir funktionsmässigt integrerat.

Tillsammans med detta har dom byggt om hela autentiseringsmetoden, och använder sig numer av OAuth som är en öppen standard för att låta användare dela specifika resurser från en sajt (som bilder, kontakter osv) med en annan. Praktiskt sett innebär det att man kommer kunna använda sitt Facebook-konto för att logga in på ännu fler ställen, på ett smidigare sätt, än tidigare.

Nya öppna ”Gilla”-knappen

En annan nyhet, som slog igenom redan för någon vecka sedan, är att man plockat ut Facebooks ”Gilla”-knappar och gjort dessa helt öppna att användas överallt.

Skärmavbild 2010 04 22 kl. 10.52.51 Stora Facebooknyheter  Connect dödas, nya OpenGraph etc teknik sociala medier debatt allman info

Vänj dig vid att se denna.

Det gör att man kan indikera att man tycker att något är intressant, kul eller bra oavsett om det är ett blogginlägg, foto eller hel sajt, som då postas i ens flöde, profil och liknande utöver på själva sajten. Dessutom gör funktionen att dina vänners profilfoton kommer att dyka upp överallt där du minst kanske anar det. Ser du din mammas leende möta dig på en sajt så betyder det att hon har klickat på en ”gilla”-knapp där. Det blir alltså en slags social rekommendationsfunktion.

Det är förstås redan en hel del som uppmärksammat integritetsproblemet med att få ens profilfoto och information om vad man gillar och ogillar upplagt överallt på nätet, men åtminstone för tillfället kan man välja själv hur publikt man vill stoltsera med detta via sitt kontos integritetsinställningar (något de flesta inte har ställt in, vilket Facebook för inte så länge sedan såg till att automatiskt tillåta typ allt).

Man har även utannonserat nya ”toolbars” som sajter kan lägga till i botten av sidorna som även visar vad ens vänner tycker om sidan man är på, och till o med chatta med vänner som är inloggade utan att ens behöva vara på Facebook.

Facebook själva säger att denna typ av sociala rekommendationer och sociala kopplingar är ”grunden i Internets framtid”, och gamla tråkiga hyperlänkar är föråldrat.

Smidigare integreringar

Med det omgjorda verifikationssystemet så kommer processen att ge sidor och applikationer som använder sig av Facebook Connect-systemet att bli mycket snabbare – ett enda steg/klick, istället för att som idag behöva flera steg för varje form av data att dela (vänlista, profil osv).

Man har även sedan ett tag tillbaka låtit Connect-utvecklare få ta del av användares mailadresser, vilket gör att tillsammans med alla andra ändringar finns potential att Facebooks system blir mer eller mindre standard för sajter att använda sig av för allsköns användarregistreringar.

Oftast behöver man inte längre ens logga in. Många av de nya funktionerna visas och funkar utan att du skriver in användarnamn och lösenord på en specifik sajt. Detta sker via de cookies som Facebook sätter, så det räcker att du varit inloggad på Facebook hyfsat nyligen. Surfar du in på exempelvis IMDB, som varit snabbt ute med att integrera Gilla-knappar på alla filmer, så behöver du inte göra något alls; rekommendationer från dina vänner kommer upp automatiskt, och dina egna rekommendationer hamnar också direkt i ditt flöde.

PastedGraphic 4 150x71 Stora Facebooknyheter  Connect dödas, nya OpenGraph etc teknik sociala medier debatt allman info

Steg 1: Gilla på IMDB

PastedGraphic 3 150x142 Stora Facebooknyheter  Connect dödas, nya OpenGraph etc teknik sociala medier debatt allman info

Steg 2: Syns direkt i flödet

Facebook som nätets passmyndighet

Inte ens Stevie Wonder kan missa att se att detta är ett stort strategiskt steg av Facebook att bli nätets huvudsakliga inloggnings/verifierings-myndighet för alla former av sociala tjänster, och därmed samla på sig oerhörda mängder oerhört värdefull data. Det hela gör Facebook till ett centralt nav för användaridentiteter, och kanske kommer vi nu att uppnå vad som har snackats om och som försökts av alla från Microsoft med sitt gamla fiasko ”Passport”, om någon kommer ihåg det, halvframgångsrika fristående OpenID och till Googles mer nyliga Open Social-initiativ:

One login to rule them all, and in the database bind them.


2 Comments

 1. Tänkarn: Bra poäng där! Det är faktiskt jäkligt svajigt.

  Gäller att hålla sig väl med storebror Zuckerberg helt enkelt. :)

 2. Tänkarn

  Blir extra roligt för de som får sin profil raderad av Facebook och som använder facebooks inloggning för att logga in på diverse sajter, hehe.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Veckans länkar – digitala rent av « Uppdragsmedia – kundtidningar och redaktionell kommunikation - [...] gillas mer än någonsin på Facebook. Här kan ni läsa mer om vad som hänt med ”Fejjan” i [...]
 2. Mia Kamlén - RT @TopsyRT: Stora Facebooknyheter - Connect dödas, nya OpenGraph etc http://bit.ly/cQEdPd
 3. Simon Wall - Bra om Facebooks nyheter! http://bit.ly/cQEdPd
 4. weidel - Har skrivit om stora Facebook-nyheter/förändringar på jobbets blogg. World domination takeover på gång? :) http://bit.ly/a3qHmz
 5. Godisgris.se » Gilla mig - [...] kliver snart utanför Facebook och verkar fokusera på att bli nummer ett på nätet vad gäller användarverifiering. Visst har …
 6. Dieter Kalisch - @fargfabriken här hittar du lite mer info om vad som händer med Facebook Connect http://bit.ly/cQEdPd
 7. Pusha Hett - Stora Facebooknyheter - Connect dödas, Open Graph http://bit.ly/9sUAnE
 8. Tweets that mention Stora nyheter från Facebook! Connect försvinner, Open Graph kommer etc. -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Wisely Sthlm. Wisely Sthlm said: Stora nyheter från Facebook! Connect försvinner, Open …

Leave a Reply